Pressmeddelande 2020-05-12

P4 Dokumentär – Mysteriet med Kassettmannen

År 1993 hittar konstnären och radioprataren Peter Apelgren några kassettband på en loppis. På banden har en man spelat in en säregen resedagbok om sina ensamma och händelselösa resor i Sverige. Kassetterna spelas upp av Tomas Tengby och Stefan Livh i radioprogrammet Morgonpasset och blir en succé. Men vem var Kassettmannen?  I nära 30 år har mannen varit en gåta - tills nu.

En svensk man på resa blev kult på 90-talet i Morgonpasset. Men vem var Kassettmannen? Spekulationerna om vem han var och varför han gjorde sin dagbok är många. Men trots idoga försök av Stefan Livh och Peter Apelgren att efterlysa mannen via radion gick han inte att hitta.

Nästan 30 år senare får radioreportern Peter Gropman tillgång till alla banden. Med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på Kassettmannen. Och den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.

– Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är världens troligtvis första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman, radiojournalist och verksam på produktionsbolaget Iris media.

Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson i P4.

Hör Mysteriet med Kassettmannen i P4 Dokumentär i Sveriges Radio-appen den 12 maj eller i P4 den 16 maj kl. 12.03.

Vid frågor vänligen kontakta:

Ola Hemström, producent
ola.hemstrom@sverigesradio.se
070-221 46 33

Susanna Mörner, pressansvarig
susanna.morner@sverigesradio.se
070-083 97 37