Mathilda Hofling framröstad till Lyssnarnas Sommarvärd 2021

Nu står det klart att Mathilda Hofling, 35 år från Västerås blir Lyssnarnas Sommarvärd.

I sitt Sommar berättar Mathilda om när hon som tonåring blev utsatt för grooming på nätet – ett helvete som plågade henne under hela hennes tonårstid.

Mathilda Hofling växter upp i en trygg familj med föräldrar och storasyskon, hon trivs i skolan och är idrottsintresserad på fritiden. Men vid 13 års ålder kommer hon i kontakt med en person på nätet som lurar henne att ställa upp på nakenbilder och hotar att skicka dem till hennes familj och vänner om hon inte fortsätter. Åren som följer bryts Mathilda systematiskt ner av sina förövare och utsätts för övergrepp som kommer att prägla henne för resten av livet.

– Det som hänt mig är mycket vanligare än många tror och jag önskar att alla vågar orka lyssna på min berättelse. För det jag har att säga har jag inte kunnat prata om förrän nu – hur jag som barn groomades in i ett nätverk som manipulerade och skrämde mig till tystnad och där vuxna män gjorde mitt tonårsliv till ett helvete, säger Mathilda Hofling.

Med sitt Sommar vill Mathilda berätta vad som kan hända om man utsätts för grooming och ge hopp till de som befinner sig mitt i det och inte tror att det finns en väg ut.

– Det krävs ett stort mod att våga berätta något som är så skambelagt. Mathildas erfarenheter är tyvärr långt ifrån unika. Att lyssnarna valt just hennes berättelse ser jag som ett led i att lägga skulden där den hör hemma, säger Sommar i P1:s programchef Bibi Rödöö.

Idag lever Mathilda tillsammans med sin man och barn i Västerås där hon jobbar som medicinsk sekreterare och fotograf. Mathilda är den första sommarvärden som avslöjas i år. Hon skickade in sin berättelse till Sommarredaktionens telefonsvarare och röstades sedan fram av lyssnarna att bli årets Lyssnarnas Sommarvärd.

 Om Lyssnarnas Sommar

Sedan 2007 reserverar Sommarredaktionen varje år ett datum för Lyssnarnas Sommar. En telefonsvarare tar emot inläsningar av inledningar till Sommarprogram, därefter väljer Sommarredaktionen ut ett antal bidrag som publiceras på Sommars hemsida. Det slutliga valet görs av lyssnarna som får rösta på sin favorit.

Lyssnarnas Sommarvärd sänds den 14 juli klockan 13 i P1 och i appen Sveriges Radio Play. Poddversionen släpps kl. 07.00.