Framtidens radio och bilen

Bilen har alltid varit radions bästa vän och är fortfarande en av de viktigaste platserna för radiolyssnarna. Den tekniska utvecklingen rör sig fort och Sveriges Radio finns där i framsätet. Nu tas nästa steg när Sveriges Radios app nu finns i bilar, skriver Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio.

Bilen har alltid varit radions bästa vän. Du minns kanske de där förtrollade resorna när du lyssnade på Sommar i P1 på en landsväg. Du minns tillfället när du var tvungen att sitta kvar på parkeringen med bilen påslagen bara för att höra hur dokumentären slutar. För att inte tala om alla låtar som du upptäckt och sjungit med i bakom ratten.

Faktum är att bilen är den plats där radio konsumeras mest. Ungefär 30 % av all radiolyssning sker i bilen. Och den siffran har inte ändrats nämnvärt de senaste åren, trots att en massa strömningstjänster, som både levererar musik och tal, har gjort entré. När vi från Sveriges Radio reste runt i hela landet under våren 2019 så frågade vi lyssnare när de slutade lyssna på radio under en dag. Det vanligaste svaren var, ”jag stängde av bilen”, ”jag kom fram” eller liknande. Det är bevis för att bilen är viktig för radiolyssningen.

Men varför är radion så populär i bilen? Det finns säkert en massa anledningar till  framgången för radion i bilen, men en av de viktigaste tror vi är enkelheten. Det kräver oerhört lite av dig som förare eller passagerare att starta radion. En knapptryckning, sen är det igång. Ofta startar radion automatiskt.

Radio är också ett medium du konsumerar utan att behöva använda ögon eller händer. Du behöver inte välja något, du behöver inte leta efter något. Det har skickliga redaktörer som jobbar på Sveriges Radio eller på en kommersiell radiokanal redan gjort åt dig. De väljer musiken, serverar nyheter, levererar tänkvärda tankar och underhållning. De är proffs på att veta vad som förhoppningsvis är relevant för dig. Du kan koncentrera dig på att köra bil. Radion är just nu ett sätt att koppla på världen.

Radions styrka i bilen är enkelhet och relevans

Idag blir allt fler bilar uppkopplade. Det innebär att de antingen kopplar upp sig mot nätets tjänster via en mobiltelefon eller genom ett i bilen inbyggt sim-kort. Alla de tjänster som till exempel karttjänster, ljudböcker, musikströmningstjänster eller andra tjänster som nätet erbjuder kan helt plötsligt få en naturlig plats i bilen.

Och för Sveriges Radio är detta en fantastisk möjlighet! Vi kan i och med detta erbjuda mer än våra linjära FM-kanaler. Vi kommer kunna erbjuda alla våra linjära kanaler oavsett var du befinner dig, alla våra poddar och program och alla våra toppnyheter som du kan stega framåt och hoppa mellan.

Det är just därför vi har valt att prioritera utvecklingsresurser för att anpassa Sveriges Radios app till bilen och vi strävar efter att just vår app för bilen fortsatt ska vara en naturlig mittpunkt för resan.

I detta arbete har vi till exempel anpassat vår app för olika leverantörer, Apples Carplay och för Android Auto. Vi tittar på lösningar som länkar ihop FM med nätets tjänster, så kallad hybridradio. Vi tittar över vilken ”metadata”, till exempel bilder, låtinformation och programförklaringar, vi skickar med i våra strömmar – då vi vill att radion inte bara ska låta bra utan se bra ut i bilar med stora skärmar. Vi arbetar med att utveckla röststyrning så att du, genom rösten, ska kunna navigera och hitta det du söker utan att behöva ta fokus från bilkörningen.

Nu senast har vi anpassat appen för Android Automotive – vilket är det system som Polestar 2 och kommande Volvobilar är först ut i världen att bygga sitt infotainmentsystem kring. Detta steg är spännande i sig då helhetsintegrationen - att alla system kopplas till ett och samma system med avancerad röststyrning - blir möjlig med plattformen Android Automotive.

Många bilmärken står nu på tur att släppa sina kommande bilar med just detta system. För oss är det en positiv utveckling då den tidigare splittrade bilmarknaden nu till vissa delar verkar ha hittat en standard och det underlättar för alla oss som utvecklar teknik och bygger ljudupplevelser. Standardiserade lösningar inom bilbranschen gör arbetet för oss på Sveriges Radio mer rationellt - och i förlängningen -  ger en bättre upplevelse för bilisten.

Arbetet är med alla dessa lösningar långt ifrån klara. Det är ett stort, spännande och svårt jobb. För vi får aldrig glömma bort vad som gjort oss till en självklar aktör i bilen - enkelhet och relevans – och det vill vi att Sveriges Radio ska upplevas vara även i framtidens bil.

Vi är övertygade om att framtidens radio passar perfekt i framtidens bilar och vi är både nöjda och stolta att vi finns där från dag 1!

Björn Löfdahl
Programdirektör, Sveriges Radio