”Sommaröppet” har varit ledord när vi planerat radiosommaren 2020

Vi ska hålla i rapporteringen om corona, vi ska erbjuda en möjlighet att ”ta ledigt” från corona och förstås ska vi ge publiken deras älskade lägereldar, så som Sommar i P1 och P3 Dokumentär, precis som vanligt. Det har varit det viktigaste för oss när vi planerat radiosommaren 2020. Det skriver biträdande programdirektör Cajsa Lindberg.

Under sommaren vill våra medarbetare precis som alla andra ha ledigt. Så måste det förstås också vara. Vi jobbar i en verksamhet som rullar dygnet runt, året runt och sänder cirka 180,000 timmar radio varje år. Så på sommaren går vikarier in och jobbar, några nya röster hörs i radion när ordinarie programledare tar välförtjänt ledigt och ni hör några helt nya program när andra tar uppehåll inför höstsäsongen.

Just i år har vi tänkt lite annorlunda mot hur vi brukar tänka inför en radiosommar. Vi har tyckt att det är viktigare än någonsin att hålla ”sommaröppet” i radion. Vi håller i vår omfattande nyhetsrapportering med starkt fokus på coronaepidemin där tex Ekot nationellt, P4 lokalt och Vetenskapsradion överallt är centrala. Ni kommer märka att rapporteringen fortsätter, med nya vinklar som till exempel denna veckas rapportering från Ekot om de långsiktiga effekterna på vårdens väntetider eller P4 Hallands nyhet om att de självtester som nu erbjuds många gånger inte ger några resultat alls.

Coronasmittan har lett till att evenemang, stora som små ställts in runt om i hela landet. Våra egna planerade direktsändningar från till exempel Almedalsveckan har ersatts av partiledarintervjuer i P1-morgon och God Morgon Världen som ni hittar här och vårt eget evenemang P4 Nästa har den här säsongen fått bli i digital form.

Vi ersätter uteblivna spelningar

Även alla musikfestivaler ställs den här sommaren som en följd av Coronaviruset. Därför kommer P3 ge lyssnarna festivalupplevelser på ett nytt sätt. I vårt arkiv har vi mängder av exklusiva konserter med stora, internationella artister sedan flera år tillbaka. Radiopubliken kommer kunna höra de lyxigaste festivalögonblicken med bara de största och bästa delarna av de tio senaste årens svenska och nordiska musikfestivaler. Lyssnaren kommer att få ta del av stora, internationella artisters framträdanden på Roskilde, Lollapaloosa, Way out West osv. Vid sidan av detta fortsätter P3 Session att spela in ny livemusik som direktsänds i P3.

Vi är redan igång med detta. När det inte blev någon Sweden Rock festival i år så erbjöd P4 Live den 5 juni en helkväll med rock med höjdpunkter från tidigare års Sweden Rock och en livekonsert med bandet Hellakopters som avslutning på kvällen. Ni kan lyssna på det här.

För att kunna koppla av

Nu mer än någonsin vet vi att publiken också vänder sig till oss för att kunna koppla av, och för en stund kunna koppla bort coronan och dess effekter. Därför satsar vi på innehåll som låter lyssnaren göra just det. I P1 och Sveriges Radios app erbjuder vi till exempel radioföljetongen ”Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman i en nyproducerad uppläsning av Rolf Lassgård och för den som är intresserad av byggnadsvård så är husesyn med Ulla Skoog sommarlyssning att rekommendera. P2:s lyssnare kan ta del av en sommarserie om det klassiska musiklivet och musikhistorien i USA med anledning av amerikanska valet.

För de yngre lyssnarna blir det nyskriven skräck i Barnradion i sommar. Tre av Sveriges bästa skräckförfattare – Johannes Pinter, Elisabeth Östnäs och Lena Ollmark – har skrivit manus till Drama för ungas sommarsatsning Sommarskräck” som sänds i 10 episoder.

Sommaren är verkligen också en fantastisk tid för att lyssna in sig på nya poddar. Vid sidan av P3 Dokumentär erbjuder till exempel P3 några av landets största poddar som P3 Musikdokumentär, P3 Historia, P3 Dystopia och Creepypodden i P3.

Under hela sommaren fortsätter vi också sända våra regelbundna program som Karlavagnen med ett stort antal folkkära artister och personligheter som hoppar in som gäster och programledare och Mammas Nya Kille-gänget har också specialklippt en härlig sommarlyssningsmix som du hittar här.

Sist men absolut inte minst, har vi ju precis dragit igång en ny säsong av Sommar i P1. Den första veckan med sommarvärdar som Greta Thunberg, Anders Tegnell och ÖB Michael Bydén slår alla tiders lyssningsrekord och det bästa av allt; vi har så otroligt många intressanta historier kvar att få höra.

Här hittar ni alla Sommar i P1 och när de sänds.

Ha nu en riktigt härlig radiosommar i hängmattan!

Cajsa Lindberg
Biträdande programdirektör med ansvar för utbudet