Flera stora händelser på gång inom utrikesbevakningen

Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot berättar om kommande satsningar inom Ekots utrikesrapportering och kommenterar ett par vanligt förekommande frågor i hennes mailbox.

Sveriges Radio inför en ny tjänst som klimatkorrespondent för att utöka vår bevakning av klimat- och miljöfrågorna. Marie-Louise Kristola, välkänd programledare från miljöprogrammet Klotet, blir vår nya klimatkorrespondent med uppdrag att bevaka klimatfrågor ur ett globalt perspektiv.

Klimatförändringarna är en av vår tids största frågor och det märks på lyssnarreaktioner, mail och samtal att publikens efterfrågan på klimatjournalistik är stor. Genom den nya korretjänsten satsar vi ännu mer på att fördjupa ämnet, och spegla klimatförändringarnas följder och vilka omställningar det leder till i världen. Klimatfrågan berör mängder av olika ämnesområden, och den nya klimatkorrespondenten kommer därför att samarbeta med övriga utrikeskorrespondenter, med Ekots miljöreporter och med Sveriges Radios Vetenskapsredaktion, som bl a sänder det internationella miljöprogrammet Klotet.

Under 2020 satsar Sveriges Radio fortsatt på att ha den mest omfattande utrikesbevakningen bland nordiska medier. Vi har 22 korrespondenter runtom i världen för att kunna ge publiken både nyheter och fördjupning. Vår ambition är att vara på plats där det händer, när det händer. Att förmedla röster, bilder och snabba uppdateringar. Men vi vill också ge perspektiv och fördjupning. Vi dimper inte bara ner när något hänt, utan våra korrespondenter lever i sina bevakningsområden för att också kunna ge vardagsbilder, skildra trender och berätta om sammanhang. Vi tror att det ger större möjlighet att förstå världen lite bättre.

En vanlig lyssnarfråga i min mailbox handlar om nyhetsvärdering och balans. Vilka länder bevakar vi mest, och varför? Det är en ständigt pågående diskussion och utvärdering på redaktionen.

Under 2020 kommer vi t ex att satsa särskilt på bevakningen av Kina, som blivit en allt starkare spelare internationellt. Kinas stora utländska investeringar påverkar hela världen, och landets geopolitiska, säkerhetsmässiga och ekonomiska inflytande ökar. Samtidigt kommer nya bevis på hur enpartistatens hårdföra metoder innebär övergrepp mot mänskliga rättigheter. Den senaste tiden har vi fördjupat rapporteringen om Kina bl a genom poddserien ”Det Perfekta Kina” där Hanna Sahlberg berättar om det kinesiska samhället och om kommunistpartiets visioner om perfektion.

2020 fokuserar vi också på valåret i USA. Ett av världens mäktigaste länder går till presidentval i november. Under primärvalen i vår ska demokraterna välja sin presidentkandidat, som utmanar republikanernas Donald Trump om presidentposten i höst.

USA spelar stor roll på världsarenan ekonomiskt, politiskt och säkerhetsmässigt. Vem som blir president i höst kommer att påverka resten av världen, vare sig det gäller handelsavtal eller klimatpolitik.

Intresset för amerikansk politik är stort bland många lyssnare, det märker vi på lyssnarsiffror och publikreaktioner. Andra tycker att USA överbevakas i svenska medier. Ibland möts jag av påståenden om att vi  ”bara rapporterar om USA i nyheterna”. Låt mig slå hål på den myten: det gör vi inte.

För att hålla koll på balansen brukar vi mäta vilka utrikesämnen vi rapporterar om i Ekot, som ett underlag för diskussion och nyhetsvärdering på redaktionen. I bildspelet ovan kan ni se hur de senaste tre månaderna sett ut i Ekots huvudsändningar (Morgonekot kl 07, Lunchekot kl 12.30 och Dagens Eko 16.45).

Lyssnarna kommer att kunna följa valbevakningen från USA i våra vanliga sändningar. För den som är specialintresserad av amerikansk politik finns USApodden

Vi tycker att det är en bra lösning: vår utrikesbevakning i programmen och nyheterna, för den stora publiken, ska vara bred och spegla hela världen. De som är särskilt intresserade kan välja podden som ett tillval och få en extra fördjupning.

2020 blir också ett fortsatt spännande år i europeisk politik. Vad händer efter Brexit? Vilka är EUs närmaste utmaningar? Och hur påverkar det oss i Sverige? Våra åtta korrespondenter runtom i Europa är på plats där det händer. Även här erbjuder vi en fördjupande podd, Europapodden, för specialintresserade.

I vår kommer Europapodden turnera runt i Sverige för att koppla ihop lokala och europeiska frågor. Programledare Claes Aronsson med gäster träffar radiopubliken runtom i landet för att diskutera alla sorts frågor som rör Europa.  Vi ser fram emot ett livligt samtal om hur EUs agenda påverkar oss i Sverige – och tvärtom.

Ginna Lindberg
Utrikeschef, Sveriges Radio

Läs också ett pressmeddelande från 21 februari om några av dessa och andra utrikesnyheter här.

Ekots samlade utrikesrapportering hittar ni här