Om Inga-Karin Jacobssons samtal med statsministern #tiomiljoner

Sveriges Radios satsning #tiomiljoner handlar bland annat om att lyfta våra lyssnares viktigaste frågor och ibland ta dem hela vägen till maktens toppskikt. Det hände bland annat Inga-Karin Jacobsson som fick ställa sina frågor både till oppositionen och statsministern berättar Olle Zachrison, chef Ekot och Jacob Wesley, kanalchef P4 Gotland.

I Sveriges Radios valsatsning Tio miljoner berättade pensionären Inga-Karin Jacobsson från Gotland om hur svårt det är att leva på 11 800 kronor i månaden. Nu har hennes situation hamnat i rikspolitikens hetluft – och i helgen fick hon ett samtal från statsministern.

Det började med att P4 Gotlands reporter Mari Winarve träffade Inga-Karin Jacobsson i hemmet i gotländska Stånga. Tanken bakom Sveriges Radio-projektet #tiomiljoner är att individer runt om i landet öppet och förutsättningslöst talar om samhällsfrågor som verkligen engagerar eller oroar dem. Frågorna följs sedan upp genom att andra lyssnare och ibland makthavare får diskutera frågeställningen och komma med förslag och lösningar.

Många av rösterna – som handlar om allt från glesbygdsproblematik, integrationsproblem och nedskräpning till bristen på källkritik – har väckt stort engagemang och igenkänning. Men att så tydligt påverka på den högsta politiska nivån mitt i en valrörelse, det är nog bara Inga-Karin Jacobsson som har lyckats med.

Den första intervjun där Inga-Karin Jacobsson berättar om hur hon vrider på slantarna, tvingas låna tidningen av grannen och drömmer om att åka Hurtigrutten publicerades också av Ekot på samlingssidan för Tio miljoner. När Moderatledaren Ulf Kristersson frågades ut i radions P1 den 22 augusti fick han höra hennes fråga:

- Jag får alltid gå och leta röda lappar i affären. Hur ska vi få det att gå runt? 

I den efterföljande diskussionen svarade Ulf Kristersson att Moderaterna vill förbättra de fattigaste pensionärernas villkor genom förstärka bostadstillägget och sänka deras skatter.

- Vi ska ta bort hela skillnaden i beskattning mellan lön och pension, lovade Ulf Kristersson som menar att förslaget kan ge ett par hundralappar mer i månaden.

Men historien är inte slut där. Någon vecka senare var det dags för Inga-Karin Jacobsson att pryda löpsedlarna när Aftonbladet i en stor intervju i serien ”Fattigpensionärerna” uppmärksammade hennes situation. Här berättar hon bland annat om frustrationen över att inte kunna hälsa på barnbarnen på fastlandet.

Det var då Socialdemokraterna fick upp ögonen för 69-åringen och tog kontakt. Först erbjöd partiet ett samtal med finansminister Magdalena Andersson.

- Jag vill inte prata med någon annan än Stefan Löfven, svarade Inga-Karin Jacobsson.

Under det kvartslånga samtalet talade även statsminister om att justera upp bostadstillägget och om vallöftet att höja pensionen med 600 kronor i månaden för alla med allmän inkomstpension på mellan 11 000 och 14 000 kronor. Inga-Karin Jacobsson var nöjd med att få föra fram sitt budskap till högsta nivå.

- Han var väldigt trevlig och prata med. Jag sade till honom att jag inte bara pratar för mig själv, vi är nog väldigt många som sitter så här, säger hon till P4 Gotland, som självklart gjorde ett återbesök i veckan och samtalet blev omskrivet även i andra lokala och nationella medier. 

Historien illustrerar på ett perfekt sätt styrkan i valsatsningen Tio Miljoner. Som framgår i den här filmen har vi velat utnyttja det faktum att Sveriges Radio som enda medieföretag finns på 50 platser i landet. Det gör att vi kan fånga upp såväl vardagsnära som samhällskritiska frågor och följa upp dem på både lokal och nationell nivå. Genom att låta kloka individer formulera utmaningar och lösningar skapas grunden för ett mer konstruktivt samtalsklimat – och en mer mångsidig valbevakning.

Inga-Karin Jacobsson gjorde sin röst hörd genom Sveriges Radio. Nu återstår att se om det blir någon skillnad i plånboken för landets pensionärer under nästa mandatperiod. Samtidigt fortsätter vi att låta fler av landets tio miljoner invånare definiera vilka som är nutidens viktigaste frågor för just dem.

Olle Zachrison, chef Ekot

Jacob Wesley, kanalchef P4 Gotland

Via Sveriges Radios Facebookkonto kan man också se och dela en kortare version av filmen om #tiomiljoner än den som länkas till ovan.