Dags för fotbollsfest - med Radiosporten på plats

I torsdags drog årets VM i fotboll igång med premiärmatchen mellan värdarna Ryssland och Saudiarabien. Självklart är Radiosporten på plats för att sända mycket från VM. Markus Boger, chef på Radiosporten berättar mer om det.

Nu är det igång, igår drog ett av världens enskilt största evenemang, fotbolls-VM i Ryssland, igång på allvar. Efter närmare ett år av förberedelser och planering, landade i måndags de första ur Radiosportens VM-trupp i Moskva. Den kommande månaden kommer VM-rapporteringen att dominera utbudet i framförallt P4. Nu är alla förberedelser klara, alla bokningar gjorda, nu ska vi erbjuda publiken den bredaste, mest initierade och mest minnesvärda VM-bevakningen i Sverige.  

Närmare 20 reportrar, referenter och experter från Radiosporten, Ekot och tekniksidan är på plats i Ryssland för att rapportera från de 64 matcherna, från svensklägret, försnacket och den allmänna situationen i Ryssland. VM avgörs på tolv spelorter, Radiosporten är på plats vid 24 matcher och resorna är många och långa.

Logistiken är en utmaning, men vi har vår bas i Moskva, samt i Gelendzjik vid Svarta havet där den svenska VM-truppen har sitt boende, sen blir det mycket resor för alla de som ska bevaka matcherna. Radiosporten får som de flesta andra medier rapportera till stor del från vårt ganska sparsamma kontor som byggts upp på IBC (International broadcast center).

Premiärmatchen spelades igår när värdlandet Ryssland storvann med 5-0 mot Saudiarabien, Sverige spelar sin första match mot Sydkorea i Novgorod 18 juni. Radiosporten kommer i någon form att rapportera från alla matcher, de intressantaste i sin helhet, en del andra som en ”arena”  i andra program som Kvällspasset och P4 Extra. Digitalt kommer succén från OS i SR Play-appen att återuppstå, en ”snurra” med de senaste nyheterna, nu med namnet VM-kollen.     

Att FIFA valde Ryssland som VM-land har varit ett omdebatterat ämne - och det har också varit speciella förberedelser för Radiosportens VM-resenärer denna gång. Framförallt ur säkerhetssynpunkt.

Vi uppmärksammade också det politiska läget i Ryssland nyligen vid en liveinspelning på Kulturhuset i Stockholm. Den sändes som del av vår podd Fotbollsarenan, det avsnittet kan ni lyssna på här.

Jag kan ju heller inte skriva en text så här i början av VM utan att fundera kring det sportsliga.

Jag ser att Tyskland och Brasilien är två av huvudfavoriterna att vinna hela turneringen – och skulle Sverige lyckas att gå vidare från gruppen (där Tyskland ingår), väntar troligen just Brasilien i åttondelsfinalen. Men då måste Sverige först ha kommit före bland annat Mexico, som hittills alltid tagit sig vidare från gruppspelet, så det blir en tuff uppgift.

Slutligen vet vi att vi kommer att få en del frågor om att sändningarna, vi kommer göra vårt bästa att svara på dessa under turneringens gång. Men en sak vi vet att lyssnare kan reagera på är den så kallade ”geoblockeringen”.

Sändningsrättigheterna från fotbolls-VM för radio och TV är begränsade till det geografiska spridningsområdet för respektive mediebolag. För svensk del innebär det att inte går att följa svensk direktsändning av VM-matcherna om du befinner dig utomlands. Geoblockeringen är aktiv endast under själva matcherna, det går också bra att lyssna på sändningarna i efterhand. Övriga program och kanaler på Sveriges Radio påverkas inte av geoblockeringen så vi hoppas att störningen blir så liten som möjligt för er som lyssnar.

Markus Boger, chef Radiosporten

Radiosportens samlade rapportering från VM finns här

Lyssna gärna på denna intervju med Markus Boger inför VM i P4 Gotland