Uppdaterade Ekosändningar i ett nytt P4

Från och med 27 mars kommer sändningarna under morgonen i P4 kanalerna vara förändrade. Med nyhetsuppdraget i ryggen och publikens behov för ögonen genomförs ändringar, skriver Ekochefen Olle Zachrison och biträdande programdirektör Michael Österlund.

Med nyhetsuppdraget i ryggen och publikens behov för ögonen genomför vi från och med idag tisdag 27 mars ett flertal förändringar i P4:s riksutbud på morgonen. En rapp nyhetsuppdatering från Ekot fem i halv och kortare och rappare rikssändningar klockan 7 och 8 är några av nyheterna.

För ungefär ett och ett halvt år sedan påbörjades ett större arbete inom Sveriges Radio där ambitionen var att bättre förstå vilken typ av nyhetsutbud publiken efterfrågar och hur lyssnarna faktiskt använder riksutbudet i vår största kanal, P4. Vi kom snabbt fram till några slutsatser:

  • Vi vill minska den sammanhängande tid som P4-publiken är borta från sina lokala program under prime time, i radions fall i 7-och 8-timmen på vardagsmorgnarna.

  • Vi vill ge en snabb nyhetsuppdatering till den tredjedel av publiken i P4 som aldrig hör en Ekosändning, eftersom de enligt vår analys inte lyssnar i samband med helslagen.

  • Vi vill att Ekot bättre skulle passa in i det nya P4 där format och tilltal förändrats i en stor omgörning som löpt över flera år.

Från och med tisdag 27 mars är Ekots nationella och internationella nyheter klockan 7 och 8 därför fem minuter långa, jämfört med tidigare sju minuter. Ett annat exempel är att sändningen kl 9 - som för många är dagens första - förlängs från två till fem minuter. Dessutom sänds en minuts nyhetsuppdatering från Ekot klockan 6:25, 7:25, 8:25 och 9:25.

För att skapa ökad dynamik och möjliggöra kortare riksblock under morgonen flyttas sporten till klockan 6:38, 7:38, 8:38 och 9:38 medan Kulturnytt i P4 sänds klockan 10:50 istället för som tidigare klockan 9:02.

Ekot passar också på att göra vissa förändringar som ska ge en rappare och modernare nyhetsupplevelse i P4. Det blir mer livemedverkan från reportrar runt om i landet, det blir ett högre nyhetstempo samtidigt som vi använder oss av Ekots kunniga kommentatorer och reportrar för att analysera och sätta händelserna i sitt sammanhang. Självklart kommer Ekots kännetecken som de starka utrikesreportagen och avslöjande granskningarna att fortsätta spela en viktig roll.

Inom kort fortsätter vi arbetet med att utveckla nyhetserbjudandet i P4 där 2,5 miljoner svenskar redan idag hör en av Ekots sändningar. Då är det eftermiddagarnas sändningar som står i fokus. Hör gärna av dig med synpunkter och frågor om hur vi ännu bättre kan uppfylla dina nyhetsbehov.

Olle Zachrison, chef och ansvarig utgivare Ekot

Michael Österlund, biträdande programdirektör, Sveriges Radio

* Michael Österlund lämnade Sveriges Radio i maj 2020