”Swisch, pang – i Pyeongchang”

Igår avslutades OS i Pyeongchang – och därmed också Radiosportens sändningar. Radiosportens chef Markus Boger om veckorna som gått.

Närmare 200 timmar har det blivit, fyllda av känslor, både lyckotårar och glädjetårar, några besvikelser men framförallt flera skrällar och mängder av svenska medaljer. Det mest framgångsrika Olympiska spelet någonsin för svensk del, långt över Sveriges Olympiska Kommitténs mål om åtta medaljer  – och på damsidan vann faktiskt Sverige hela medaljligan med fem guld, fyra silver och ett brons.

Även för Sveriges Radio och Radiosporten får detta OS sägas ha varit en succé. Med svenska framgångar följer nämligen också ett stort publikt engagemang, det har vi märkt på Radiosportens olika konton i sociala medier, där aktiviteten ökat med flera hundra procent under OS-veckorna.  Och ljudklippen från höjdpunkterna har varit väl avlyssnade.

Allra mest avlyssnat i efterhand var Bengt Skötts referat av Hanna Öbergs sensationella guld i skidskytte.   

Sport och OS är ju dock framförallt dramatik, höjd puls och direktsändning i nuet – och svenska folket har verkligen hittat till Radiosporten och OS-Sportextra i P4 vid de avgörande ögonblicken.    

Toppnoteringen för P4 under OS var den 15 februari, när Charlotte Kalla tog silver på 10 km och Hanna Öberg guld på skidskyttets distanslopp. Det dygnet lyssnade 3,8 miljoner svenskar på P4 (47 % av publiken). Ca 2 miljoner lyssnade under Kallas medaljjakt, vilket är en halv miljon fler än vanligt den tiden.

En annan publikdragare var André Myhrers slalomguld i torsdags morse, som följdes av 1,5 miljoner, 400 000 fler än vanligt.

Med de siffrorna – och naturligtvis även de svenska framgångarna, är det extra stimulerande att jobba – och Radiosportens team på plats har jobbat i princip dygnet runt för att ge publiken de snabbaste kommentarerna, de mest initierade analyserna och den bästa servicen, paketerade på ett lättillgängligt sätt.

Då spelar det ingen roll att det bitvis varit isande, hårda kalla vindar och inställda alpina tävlingar.

"Den värsta kyla jag upplevt", sa Radiosportens mångårige alpina expert, Torgny Svensson. (Då har han ändå varit med på varje OS sedan 1974…)

Framförallt har det dock varit värme, i form av hjälpsamma sydkoreanska arrangörer, transporter som fungerat för det mesta och få dopingavslöjanden. Däremot har läktarna gapat tomma på många evenemang. Sannolikt en kombination av höga biljettpriser och måttligt koreanskt intresse för t ex längdåkning och skidskytte. Den kanske märkligaste läktarupplevelsen, i alla fall för egen del, var den nordkoreanska klacken som utspridda i arenan, extremt välregisserat och taktfast, både sjöng och klappade i takt när det (på pappret) gemensamma koreanska damhockeylaget spelade. Att det i högtalarna dunkade på med hög musik och att laget bara mäktade med tre mål i hela turneringen, bekom dem inte det minsta.    

Hur det ska gå för Sveriges Olympiska Kommitténs ansökan om att få arrangera vinter OS 2026 återstår att se. Radiosporten/Novus undersökning visade på måttligt svenskt folkligt stöd. Avgörandet kommer i september.

Nu får Radiosportens trupp vila upp sig lite innan vi ger oss i kast med vårens nya utmaningar. Kommande helg är det klassiska Vasaloppet, om ytterligare någon vecka drar Paralympics i gång. Den svenska truppen är liten, men Radiosporten är på plats och kommer med dagliga rapporter om hur det går för de svenska Paralympierna.

Här är mina topp-tre-klipp från OS:

Myhrer, får svårt att prata efter mammans hälsning.

Sensationella guldet i skidskyttestafetten

Stina Nilsson upplopp i sprintfinalen och glädjetårarna

…och alla 14 medaljer - på 14 minuter, i en härlig mix!


Slutligen vill jag också kommentera frågan om geoblockering, att vi varit tvungna att blockera P4 sändningarna utomlands under OS på grund av rättighetsskäl. Vi har fått en del frågor om det. Själva hade vi naturligtvis helst sänt som vanligt och så att även lyssnare i utlandet hade kunnat höra våra referat live, istället för efterhandslyssning som vi ändå är glada att vi kunde erbjuda.

Vi försökte argumentera för att vårt språkområde är så pass litet att det inte skulle påverka marknaden för sändningsrättigheterna. Men tyvärr det gick inte, Internationella Olympiska Kommittén har denna regel varför vårt avtal gjorde tydligt att för att få sända OS måste vi blockera sändningarna till andra länder. Vi vet att den typen av krav kommer vara en del av rättigheterna för stora idrottsevenemang även i framtiden så det lär tyvärr hända igen. 

Markus Boger, chef för Radiosporten