Viktigt att sända mycket, fel att sända allt

Sveriges Radio kommer att ge lyssnarna en fyllig, snabb och förklarande bevakning av den långa terrorrättegången mot Rakhmat Akilov. Men Ekots ansvarige utgivare, Olle Zachrison, förklarar varför det vore publicistiskt oförsvarligt att sända allt.

Den 7 april 2017 utsattes Stockholm – och hela Sverige – av ett planerat terrorattentat med fem döda, många skadade och drabbade. Attacken på Drottninggatan i hjärtat av vår huvudstad sände ut chockvågor i hela samhället. Även ute i världen väckte dådet stor uppmärksamhet eftersom den ses som en del i ett globalt mönster av islamistiskt inspirerade terrordåd.

För Ekot, Sveriges Radios nationella nyhetsredaktion, är en sådan händelse och dess följder en central uppgift att rapportera, analysera och undersöka. Även våra systerredaktioner inom P4 och P3 Nyheter kraftsamlar i sin bevakning. Dygnen runt 7 april strömmade publiken till våra sändningar, på alla våra plattformar och kanaler. 65 procent av Sveriges befolkning lyssnade på oss bara det första dygnet. En Novus-mätning visade att Sveriges Radio var i särklass den största nyhetskällan när folk fick frågan om var de först hörde talas om attacken *.

På tisdag börjar tingsrättsförhandlingen efter detta omskakande terrordåd. Eftersom det rör sig om en nationell angelägenhet med många dimensioner – juridiska, säkerhetsmässiga och mänskliga – är det Ekots högsta prioritet att ge allmänheten en fyllig, snabb, förklarande och värdig bevakning av den tre månader långa rättegången. Vårt mål är helt enkelt att alla som vill ska kunna följa och förstå hela processen via Ekots och Sveriges Radios olika kanaler, program och plattformar.

Att bevaka ett terrordåd i den egna staden måste vara en av de svåraste uppgifterna som finns för en nyhetsredaktion. Många av oss på radion kände oss själva starkt berörda den dagen. De flesta på Ekoredaktionen, P3 Nyheter och P4 Stockholm bor i Stockholmsområdet och vi kände samma oro för våra anhöriga och för fler attacker som alla andra i vår stad.

Samtidigt är det vår uppgift att agera strikt professionellt. Vi måste hålla huvudet kallt inför alla uppgifter och rykten som fladdrar förbi, göra vårt journalistiska jobb på det sakliga och oberoende sätt som förväntas av oss. Här ingår att göra ansvarsfulla publicistiska bedömningar. Vilka uppgifter ska vi publicera? Hur närgångna ska vi vara i bevakningen? Vilka namn ska vi publicera på misstänkt gärningsman och offer?

På samma sätt gör vi nu en noggrann bedömning och planering inför rättegången. Hur mycket ska vi direktsända från säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt? Hur kan våra reportrar och experter på bästa sätt förklara vad som sker? Hur skyddar vi integriteten för brottsoffer som ska vittna om det hemska de utsattes för?

I en sådan bedömning väger vi in en rad saker. Vägledande för Sveriges Radios verksamhet är våra programregler som är stadfästa i vårt sändningstillstånd. Vi ska respektera enskilda individers privatliv, det vill säga skydda folk mot integritetskränkande publicitet. Vi ska också ta hänsyn till radions stora genomslagskraft. Det betyder att vi inte ska sända för grova och närgående skildringar av våld och dess konsekvenser.

Med hänsyn till detta har jag som ansvarig utgivare för Ekot landat i en hållning inför rättegången. Ekot kommer att göra vissa direktsändningar – i både appen Sveriges Radio Play och i P1 – för att lyssnarna ska få en tydlig och rättvisande bild av vad som föregår i rättssalen. Men vi kommer inte att sända hela rättegången i bemärkelsen att allt ljud kommer att tillgängliggöras för publiken.

Efter diskussioner med erfarna redaktörer, jurister och ledning är bedömningen att det inte vara förenligt med vårt sändningstillstånd att till exempel publicera namn på alla de cirka 155 målsägande som kommer att nämnas i rätten. Att rakt av sända ut vittnesmålen från de drabbade på Drottninggatan tror vi – om det vill sig illa – skulle kunna upplevas som en andra kränkning. Vi vet också att flera målsägande känner en nervositet inför att framträda öga mot öga med mannen som erkänt dådet. Det är en helt förståelig oro som vi inte vill späda på med att sända ut allt direkt.

Men runt flera av rättegångens viktigaste delar blir det direktsändningar: åklagarens sakframställan (med start 13 februari), förhören med Rakhmat Akilov och slutanförandena från åklagare och försvarare. Dock på ett sätt som säkrar att vi behåller den utgivarmässiga kontrollen över vilka uppgifter och namn vi publicerar.

En viktig ledstjärna är att vi vill förklara och begripliggöra förhandlingens olika delar för vår publik, inte bara passivt sända ut rättegångsljudet. Därför kommer vi också att sammanfatta vad som hänt under de viktigaste rättegångsdagarna i våra nyhetssändningar, i direktrapporter på webben och i vårt eftermiddagsprogram i P1, Studio Ett. Dessa sammanfattningar kommer också att läggas ut som specialpodden ”Drottninggatan - i rätten”.

Ekot är en av landets ledande nyhetsredaktioner med en daglig mångmiljonpublik. En del lyssnare skulle säkert vilja höra allt via oss, andra kommer tycka att vi sänder och rapporterar för mycket. Vi anser att dådet och den nu stundande rättegången är en nyhetshändelse som påverkat hela vårt land och därför kräver omfattande bevakning.

I en tid då informationen flödar och alltfler medier gör långa direktsändningar, håller Ekot fast vid sina grundprinciper. Ansvarstagande och seriös journalistik är inte att okommenterat sända ut allt. Det är att noggrant och skyndsamt bedöma vilka uppgifter som ska publiceras. Det är en hållning som vi tror bygger långsiktig trovärdighet – och som säkrar att drabbade kan vittna på ett rättssäkert sätt utan att känna sig kränkta.

Olle Zachrison, chef och ansvarig utgivare Ekot

Så följer du rättegången i Sveriges Radio:

Rättegångsstarten, tisdagen 13 feb.

Direktsändning i Sveriges Radio Play från kl 9.00 samt i P1 mellan kl 9.15 och 10.00.

Flera direktsändningar under dagen i P1. Uppdateringar i Ekots vanliga nyhetssändningar i P1, P2, P3, P4 och Sveriges Radio Play, direktrapport på sverigesradio.se samt på Ekots, P3 Nyheters och P4 Stockholms konton i sociala medier.

Från tisdagen 13 feb och under de viktigaste rättegångsdagarna: Ekot direktrapporterar i text med ljudlänkar på sverigesradio.se, sänder direkt när det bedöms nyhetsmässigt befogat och sammanfattar i Studio Ett samt i specialpodden "Drottninggatan - i rätten", som publiceras i Sveriges Radio Play och där poddar finns.  

P4 Stockholm sänder starten på rättegången den 13 februari 09.00-09.30 och återkommer 10.45-11.55 samt sammanfattar på eftermiddagen. Följande rättegångsdagar kommer P4 Stockholm ge utförliga sammanfattningar.

P3 Nyheter uppdaterar regelbundet i Sveriges Radio P3 och i sociala medier. Första rättegångsdagen sänder P3 Nyheter extra mellan 10 och 11 med anledning av rättegångsstarten. I appen och på webben finns också "Attacken i Stockholm - P3 Nyheter Dokumentär" om terrordådet 7 april 2017.

Temasida om terrordådet på Drottninggatan som kommer att uppdateras löpande

* Resumés rapportering om Novus undersökning april 2017