På plats i Pyeongchang

Snart är det dags, vårt team är nu på plats i Sydkorea, på fredag drar allt igång i Pyeongchang, de 23:e Olympiska vinterspelen.

Vi är 28 personer som ska sända rekordmycket sport hem till er i Sveriges, alla nya potentiella klassiska ögonblick, alla kommentarer och alla känslor och intryck. Totalt sänder vi omkring 180 timmar de två och en halv vecka som OS pågår.

Vi har sedan nio dagar haft ett gäng på plats som har byggt upp vår studio och förberett det tekniska inför våra sändningar, samt detaljplanerat hur vi ska bevaka alla tävlingar, vilka reportage som ska sändas när och vilka gäster som ska vara med osv. Det är ett avancerat pussel och trots att vi är många på plats är det ett tajt schema för att hinna med allt vi vill hinna bevaka och göra. Vi hoppas också att inte drabbas av den vinterkräksjuka som både sydkoreanska arrangörer och en del svenska ledare drabbats av…

Idag torsdag sändes vårt införprogram i P4, med Alexander Lundholm och Petra Svensson från vår studio i Pyeongchang, som ligger i ett stort mediekomplex, där alla sändande radio och tv-bolag håller till. 

Idag var det också den första presskonferensen som drog till sig ett stort intresse från både svenska och utländska medier, den med det svenska laget inför lördagens skiathlon, med bland annat Charlotte Kalla och Stina Nilsson. Medietrycket är stort, även om många medieföretag har fått dra ned på OS-bemanningen av ekonomiska skäl. 

Kring detta OS finns också frågor som inte direkt är idrottsliga, utan ligger en bit därifrån, både den om dopning och så klart den speciella situationen mellan grannländerna Nord och Sydkorea. Självklart kommer de frågorna också att finnas med i vår bevakning.

Detta OS är också speciellt geografiskt, där området i bergen är snörikt och alpint, medan kusten, där ishockey och curlingarenorna ligger, mer ser ut som sommar-OS i Rio för två år sedan. 

Allt från OS hör ni i P4 och ni kan också hitta mycket material via vår OS-webb eller gå in och kolla våra sociala medier-kanaler:

Facebook
Twitter
Instagram

Där kan ni bland annat se Radiosportens Medaljbarometer och vilka som är Sveriges största medaljhopp just nu. Kontakta oss gärna också!

Vet ni förresten vem som är Sveriges populäraste olympier? Vi gjorde en undersökning ihop med Novus häromdagen och Charlotte Kalla vann storstilat. Vi hoppas att hon gör detsamma i spåren.

Lyssna på vårt inslag med Charlotte Kalla.


/Markus Boger, chef för Radiosporten